Zašto Microsoft nije prosperirao u svijetu smartphone uređaja?

I nakon toliko vremena i toliko želje i uloženog truda Microsoft nije uspio da se izbori za svoje mjesto u svijetu smartphone uređaja, što je ogromno razočaranje za kompaniju. A zašto, pročitajte u nastavku…

Nedavno je visoko pozicionirani zaposlenik Microsoft-a (corporate VP od operating system) Joe Belfiore izjavio da kompanija više aktivno ne razvija nove mogućnosti za mobilni Windows 10 operativni sistem, kao ni novi hardver, odnosno nove uređaje. Ovo saopštenje i nije nešto neočekivano, jer nakon svega što je proživio i što je uradio, Windows Phone drži manje od 0.1 posto tržišta mobilnih uređaja u svijetu.

U nastavku ćemo napraviti kratak rezime ovog OS-a, te vidjeti zašto je propao, odnosno zašto nije mogao ozbiljno konkurisati Androidu i/ili Appleovom iPhoneu.

Počinjemo od trenutka kada je Apple predstavio svoj prvi iPhone, davne 2007.-e godine. Tada je bivši CEO Microsofta Steve Ballmer izjavio kako nema šanse da iPhone dobije veći udio na tržištu mobitela. Osim što je bio opsjednut borbom protiv Google-ove tražilice i što je podcijenio Apple, njegova najveća greška je bila što je podcijenio “prijetnju” zvanu Android.

U tim danima veliki Microsoft je svakako mogao konkurisati svima jer su mnogi PDA uređaji imali njihov operativni sistem. Takav nadmen nastup i podcjenjivanje konkurencije rezultiralo je time da su se ponašali toliko opušteno, pa su tek 2010.-e godine izbacili u produkciju prvi mobitel sa ekranom na dodir (Windows Phone 7). To su uradili tek tri godine nakon iPhonea i dvije godine nakon Androida.

U to vrijeme, tržište je se već uveliko podijelilo između iOS-a i Androida i mnogi developeri nisu imali želju niti namjeru raditi aplikacije za Windows Phone jer nije bilo potražnje korisnika. Nove korisnike nisu mogli dobiti jer nije bilo aplikacija. I to je bio začarani krug iz kog Microsoft nije mogao izaći. Shvativši da se zapetljao i da kasni za konkurencijom, Microsoft se odlučio na očajničke mjere, pa je plaćao programere da prebace popularne aplikacije na Windows Phone, ali su te aplikacije došle relativno kasno. A na Androidu i iOS-u su se razvijali nevjerovtnom brzinom, tako da ih Microsoft nije mogao pratiti.

I onda kao “šlag na tortu”, zbog malog broja aplikacija, mnogi proizvođači se odlučuju da izbace Microsoft operativni sistem sa svojih uređaja, što je za Microsoft bio ogroman udarac. Onda Microsoft kupuje Nokia za 7,2 milijarde dolara 2014.-te godine. Nažalost, to je sve palo u vodu i nije rezultiralo nekim bitnim rastom prodaje mobitela niti povećanjem udjela na tržištu smartphone uređaja.
A zatim je u Microsoft kompaniji Satya Nadella naslijedio Steve Ballmera i odmah odlučio da posao vezan uz mobitele mora otići, odnosno da je to kamen spoticanja u njihovom poslovanju. Vrlo brzo je otpisao uloženo u Nokiju te otpustio 7.800 radnika. Ipak, nije u potpunosti digao ruke od hardvera. Umjesto toga, odlučio je smanjiti broj uređaja koji su izlazili na godišnjem nivou.

S dolaskom Windowsa 10, neki uređaji su se čak i relativno dobro prodavali, naročito što ste ih mogli “pretvoriti” u full desktop PC uz pomoć Display Docka i Continuum mogućnosti. Ovo je izrodilo ideju koju su u Microsoftu odmah počeli primjenjivati, a to je ideja da bi jedan uređaj mogao zamijeniti sva tri – tablet, PC i mobitel, odnosno operativni sistem koji bi radio na bilo kom uređaju.

Međutim, problem sa ovom idejom je nastao kada mnogi korisnici nisu htjeli svoj Android ili iPhone uređaj zamijeniti s high-end Windows uređajem, niti su smatrali da im je potreban jedan uređaj koji će im zamijeniti laptop ili desktop računar.

I onda nam dolazi ovo saopštenje iz Microsofta u kome kažu da kompanija više aktivno ne razvija nove mogućnosti za mobilni Windows 10 operativni sistem, kao ni novi hardver, odnosno nove uređaje.

Možda Microsoft neće nikada dominirati na tržištu mobilnih operativnih sistema kao što je to slučaj s računarima, ali njihov “mobilni biznis” još uvijek nije gotov. Umjesto da se fokusiraju na hardver i svoj mobilni OS, odlučili su fokus usmjeriti na izradu Android i iPhone aplikacija za svoje servise i rasti na krilima ta dva diva.

Također, očigledno je da postoji i nekakav dogovor s glavnim proizvođačima mobitela kao što je Samsung, da se na njihove uređaje odmah instaliraju MS Office, Outlook i Cortana kako bi bili konkurencija Googleovim defaultnim servisima. Sve u svemu, ostaje nam vidjeti kako će se cijela ova priča razvijati i hoće li Microsoft i dalje kao i do sada činiti pogreške ili će ipak uspjeti pronaći način da prosperira u svijetu smartphone uređaja.

WMD Tehnologije

WebMarketing-Design.rs.ba

Pišemo o informacionim tehnologijama iz našeg ugla. Više o nama pročitajte na www.webmarketing-design.rs.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *