Zašto je Google Chrome najbolji?

Postoji velika vjerovatnoća da dok čitate ovaj članak, koristite Google Chrome web preglednik (engl. browser). Ako nije tako, onda ste u manjini. Predpostavljamo da oni koji koriste neki drugi preglednik koji nije Chrome, imaju neke svoje razloge, koji su donekle i opravdani.

Statistika dokazuje da je broj korisnika Chrome-a zapravo i mnogo veći nego što većina misli. Tržišni udio Google Chrome-a, navodi se u izvještaju NetworkWorld, citirajući podatke NetMarketShare-a koji se bavi ovakvim istraživanjima, je porastao sa 25% u martu 2015. godine, na nešto manje od 60% u februaru 2017. godine.

Microsoft-ov vodeći preglednik (prethodno Internet Explorer, a sada Microsoft Edge) je izgubio pola svojih korisnika. Ovakav uspon Chrome-a je uticao je na pad tržišnog udjela za Safari, koji je Apple-ov web preglednik.

Microsoft browseri Internet Explorer i Edge oslanjaju se na taktiku prepoznavanja brenda kao i Chrome, ali opet nemaju uspjeha. Google Chrome se takođe oslanja na prepoznavanje brenda. Reputacija brenda je donijela veliki uspjeh za Chrome. Mozilla Firefox, uprkos tome što je bio i ostao veliki kandidat, nije uspio privući toliko pažnje, jer nije imao tako masivan doseg. Jer, Chrome nije samo poznati brend. Njegovi programeri su posvećeni izradi minimalističkog preglednika sa elegantnim engine-om za prikaz koji svakako prevazilazi Internet Explorer-a i novog „ljepotana“ Edge-a.

Odluku Microsoft-a da uvede neke inovacije u svoje preglednike, Google je očigledno iskoristio, tako što je ponudio preglednik koji može lako spojiti sve što prosječni korisnik treba, uz, prije svega, masivno korištenje vlastitih aplikacija.

Nakon što je počeo gubiti udio na tržištu, Microsoft je počeo dodavati još značajki i bitno je izmijenio izgled svog web preglednika, da bi bio više u skladu sa savremenim zahtjevima, ali je sve ovo došlo malo prekasno.
Vlasništvo nad drugim proizvodima sa velikim tržišnim udjelima, prije svega Google pretraživača, a onda i ostalih proizvoda (Drive, Docs, Gmail, Calendar, Maps, Blogger, YouTube, Android, itd.) je dalo Google-u mogućnost da ponudi preglednik koji ima „sve na jednom mjestu” i bilo ko sa Google računom je sposoban jednom prijavom iz preglednika imati sve ovo. Naravno, sinhonizacija je omogučila korisnicima da imaju sve ovo na svim uređajima u bilo koje vrijeme na bilo kom mjestu, gdje imaju pristup internetu.

Chrome ima puno korisnih stvari, ali ono što ga stvarno čini uspješnim je:

    iskoristivost (brzo i minimalistički interfejs)
    poznati brend
    široka ponuda estenzija lakih za korištenje
    stabilan, brz, uz snažan razvojni proces

Većina ljudi koji danas ne koriste Chrome ga u svakom slučaju vjerojatno nikada neće ni koristiti. Jedan od glavnih razloga ima veze sa uočenim problemima privatnosti i praksom skupljanja podataka kojom se Google konstantno bavi. Neki ovo zovu paranoičnim dok ne pogledaju malo ispod površine. Još davne 2008. godine, Consumer Watchdog je objavio video koji dokazuje da Chrome snima sve što korisnici upisuju u svoje trake za pretraživanje. Još uvijek postoje mnoge „tajne“ koje okružuju preglednik i načine na koje prikuplja podatke, uključujući i servere na koje se povezuje kada se pokrene.

Drugima se jednostavno ne sviđa izgled ili ne vole količinu memorije koju koristi. Jer, Chrome svakako pokreće velik broj procesa koji troše resurse računara. Ovo je ostalo i dalje veliki problem Google Chrome-a, iako su Google programeri bezuspješno pokušali riješiti nekim beta verzijama i preporukama da se na 64-bitnoj mašini koristi Google Chrome (64 bit).

Kako stvari sada stoje, Google će vjerojatno nuditi još novih rješenja u pokušaju da privuče i ove ljude. I to je uglavnom zbog eksplozivnog uspjeha koji je preglednik postigao. U isto vrijeme, alternative kao što su Pale Moon, Yandex, Firefox, Opera, i drugi su se konsolidirali oko svojih korisnika koji ne vole Chrome.

Chrome uglavnom dobija različite ocjene. Ruku na srce, večinom pozitivne. Postigao je izvanredan uspjeh tokom proteklih nekoliko godina i ima vrlo veliku bazu korisnika, ali ima i puno područja koje brinu korisnike.Opet, sa druge strane, ima puno alternativnih preglednika koji imaju svoje mogućnosti i jedinstvena rješenja, za ideje koje je Google prvi pokrenuo. Svakako će biti zanimljivo pratiti ovo nadmudrivanje tokom sljedećih godina i vidjeti hoće li Google ispraviti nedostatke u svom pregledniku tako da bude ispred svih.

WMD Tehnologije

WebMarketing-Design.rs.ba

Pišemo o informacionim tehnologijama iz našeg ugla. Više o nama pročitajte na www.webmarketing-design.rs.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *