Volkswagen želi postati vodeći proizvođač električnih automobila

Volkswagen želi postati svjetski lider u proizvodnji električnih automobila do 2025. godine, objavio je direktor brenda Herbert Diess, u sklopu preusmjeravanja fokusa na energetski čišća vozila nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

“Do 2025. godine planiramo godišnje prodavati milion električnih automobila i postati globalni tržišni lider u segmentu elektromobilnosti”, rekao je Diess na predstavljanju budućih planova brenda. “U budućnosti će naši električni automobili biti zaštitni znak Volkswagena”, rekao je on novinarima u sjedištu grupe u Wolfsburgu.

Volkswagen želi pobijediti Teslu na njegovom teritoriju sa velikim planovima za proizvodnju električnih automobila. Tesla je stvorio veliku popularnost kao jedini proizvođač automobila posvećen isključivo električnim vozilima, ali nakon što se uključe i već poznati proizvođači automobila, to će biti sasvim drugačija igra.

Herbert Diess, Volkswagenov šef robne marke, vjeruje kako njemački proizvođač automobila može pobijediti Teslu na polju električnih automobila, jer kako navode, planovi Volkswagena su veliki. “Sve što Tesla može napraviti, možemo nadmašiti”, rekao je Diess u Njemačkoj na konferenciji za novinare.

“Tesla je konkurencija koju ozbiljno shvaćamo, a Tesla dolazi iz visokokvalitetnog segmenta, no mi se okrećemo na manje skupe automobile”, nastavio je Diess.

Ako mislite da hipiji vole Tesline automobilima, samo pričekajte dok se ne pojavi električni legendarni VW kombi. Volkswagen se nada da će postići prodaju električnih vozila od milion jedinica do 2025. godine. Volkswagen je već uveo jednu EV platformu, pod nazivom MEB, koja će biti osnova za niz različitih električnih vozila svojih brojnih marki i modela, uključujući i Audi i VW.

VW je već proteklih godina predstavljao fleksibilnost MEB platforme, kojom je pokazao nekoliko različitih koncepata. Započeo je s ID konceptom, koji se odnosi na veličinu automobila modernog golfa.

Odatle je predstavio koncept ID Buzz, koji je zamijenio mali hatchback s većim, minivan sličnom tipu karoserije. Njegov najnoviji ID koncept, ID Crozz, uzeo je istu platformu i prilagodio ga kako bi odgovarao crossover konceptu vozila.

Prodaja od milion električnih vozila do 2025. godine predstavlja težak cilj, ali ako se Teslina proizvodnja ostvari prema planu, neće biti dovoljna za preuzimanje krune. S proizvodnjom modela 3 za kraj ove godine, Tesla se nada povećati opseg montaže vozila na 5.000 automobila sedmično, uz udvostručenje proizvodnje do 2018.

To bi Teslu stavilo na 500.000 proizvedenih automobila godišnje, punih sedam godina ispred VW-a. Naravno, uz pretpostavku da Tesla ima dovoljnu potražnju za ispunjavanjem tih proizvodnih ciljeva.

Poznato je da je Tesla drugačije postupao za razliku od tradicionalnih proizvođača automobila. Ali sada se cijela auto industrija napokon okreće na struju, pa ćemo uskoro svi moći vidjeti ko to može napraviti poželjniji električni automobil.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *