Uživo: Svečano otvorena džamija Ferhadija u Banjaluci (FOTO+VIDEO)

Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je otvorena.

O važnosti Ferhad-pašine džamije za Banju Luku i Banjalučane govorio je njen gradonačelnik, Slobodan Gavranović.

Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je otvorena.

Vrpcu su zajedno presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i muftija banjalučki Osman efendija Kozlić, javlja agencija Anadolija.

Time je „banjalučki biser“ i simbol grada na Vrbasu i zvanično ponovo otvorio vrata svim vjernicima.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se s porukama mira i obnove suživota između pripadnika različitih religija obratili Izetbegović, Davutoglu, Kavazović, Gormez i Kozlić, zatim predstavnici vjerskih zajednica u BiH, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske zajednice.

U vjerskom dijelu programa nastupili su učači Kur’ana iz Turske i BiH, a izvedeno je i nekoliko ilahija koje je izveo hor Gazi-husrev begove medrese. Pred sami čin presijecanja vrpce, dovu je proučio Mustafa efendija Cerić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH. Nakon presjecanja vrpce, u Ferhadiji je klanjan podne-namaz.

Svečana ceremonija otvorenja banjalučke džamije je uz velike mjere osiguranja protekla dostojanstveno i u najboljem redu.


Odlazak turskog premijera Ahmeta Davutoglua nakon otvaranja Ferhadije. Pogledajte video:


Banja Luka – 13:00

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi bh. entiteta Republika Srpska kazao je da otvaranju džamije prisustvovalo od šest do osam hiljada vjernika.


Ferhadija jeste bila sklonjena od vaših pogleda, ali sam uvjeren da nikada nije bila sklonjena iz vaših srca, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u obraćanju na svečanom otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Kavazović je svim prisutnima čestitao otvaranje Ferhadije. Poručio je da je “ovo radostan dan za sve”. Kavazović je citirao kur’ansku suru i 13. ajet u kojem se govori o tome kako Bog ljude stvara u različitim plemenima kako bi se upoznavali.

“Ferhadija je bila, jeste i bit će veličanstveni svjedok vjere u jednoću Stvoritelja. Temeljni poziv vjere je upoznavanje ljudi kako bi svijet postao kuća za sve. Naše različitosti, mnoštvo rasa i nacija, kultura i civilizacija nisu omaška povijesti već istinski su dar Božije mudrosti da život sinovima Ademovim učini bogatijim u njihovoj različitosti”, rekao je Kavazović.


Banja Luka – 12:50

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu je na današnjem obraćanju u Banjoj Luci izrazio svoje zadovoljstvo što može podijeliti radost 78 miliona Turaka sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, zbog ovog svečanog čina.

“Zahvaljujem se Bogu što sam doživio današnji dan i podijelio ga s vama. Prije četiri godine za vrijeme Ramazana sam jednom svom prijatelju rekao: ‘Jednog dana kada bi nestao cijeli svijet, a ostalo samo Sarajevo, čovječanstvo ne bi propalo’. Kada govorite govorom od riječi prema ušima, razumjet će vas samo neki, ali kada govorite iz srca, svi će vas shvatiti. Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije. Imate 78 miliona prijatelja i kada ste tužni i sretni, da vas podrže. Ferhadija je poruka mira građanima BiH i svima u svijetu”, rekao je Davutoglu.

 

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

 

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *