Teroristički napad u Teksasu: Radikalni američki katolici zapalili džamiju

Samo nekoliko sati nakon odluke američkog predsjednika o zabrani ulaska u SAD za državljane iz sedam većinski muslimanskih zemalja zapaljena je džamija u Teksasu.


 lAmerički mediji navode da su dim i plamen u islamskom centru primijećeni oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu, nakon čega su na teren izašli vatrogasci. No, prije dolaska vatrogasaca džamija je potpuno izgorjela.

Požar je potpuno ugašen oko četiri sata kasnije. Nema izvještaja o povrijeđenim osobama. Uzroci požara se utvrđuju, no navodi se da se pretpostavlja kako je riječ o namjernoj paljevini.

Predsjednik Islamskog centra Victoria u Texasu izjavio je kako je u njihovu zgradu provaljeno prije sedam dana.

sll
Džamija izgorjela do temelja

Predsednik Centra Sahid Hašimi je rekao da je bilo tužno stajati i gledati kako se džamija urušava, navodeći da je objekat potpuno uništen.

Policija istražuje uzrok požara. Hašimi je naveo da su mu zvaničnici rekli da je rano da se spekuliše šta je moglo da izazove požar.

“Nemamo nikakav trag niti informaciju o tome šta je izazvalo požar i o tome šta se dogodilo. Siguran sam da će proći nekoliko dana prije nego što nam daju odgovore”, kazao je on.

Vatrogasci su nekoliko sati gasili vatrenu stihiju, a u požaru nije bilo povrijeđenih.

Hašimi je rekao da je imam džamije u Viktoriji u ranim jutarnjim časovima provjerio kamere za video nadzor u džamiji. Utvrđeno je da se alarm nije aktivirao i da vrata nisu obijena.

Lopovi su 21. januara provalili u džamiju i ukrali su elektronsku opremu, uključujući i laptopove.

Zgrada je izgrađena 2000. godine.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *