SRPSKI “KALAŠNJIKOV” – oružje za 21. vijek (FOTO)

Najbolji stručnjaci srpske vojne industrije kreirali su pušku za koju će se, kako trenutno stvari stoje, otimati armije širom svijeta, piše “Blic”.

Kragujevačka fabrika “Zastava oružje” završila je razvoj nove modularne automatske puške u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 “grendel”, koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije.

To je puška koja ima izmjenljivu cijev, spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja. Inženjeri “Zastava oružja” uspjeli su da za manje od godinu dana naprave automatsku pušku, koja spada u oružje vojnika 21. vijeka.

Kako kažu vojni stručnjaci, takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svijetu, a razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

U Srbiji je u Kragujevcu, kao i fabrici municije “Prvi partizan” u Užicu, sve to napravljeno, u projektu koji je predstavljao najviši prioritet Ministarstva odbrane i države.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koja je napravljeno po sistemu “kalašnjikova”, ali ima izmenjivu cijev u dva kalibra. Ona još nema ime, međutim, jedinstvena je u svijetu zbog kalibra “grendel”. Cijev se ne navija, već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

– Nova puška ima takozvane pikatini šine, na gornjoj i donjoj oblozi i poklopcu, za prihvat svih optičkih i elektronskih sprava. Ima teleskopski preklapajući kundak, koji je napravljen od polimera. Može da se podešava po dužini u zavisnosti od situacije i prema ergonomskim potrebama vojnika. Magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a napravljen je i novi skrivač plamena na ustima cijevi – objašnjava izvor “Blica” iz fabrike oružja u Kragujevcu.

Tokom svog razvoja, a najviše na samom kraju tog procesa, puška je ispitana u fabrici i na streljačkim poligonima u Kragujevcu i rezultati su bili odlični. Inače, prednost “grendel” kalibra jeste to što je trzaj manji, a postiže se ista preciznost kao sa metkom kalibra 7,63 milimetara.

puska2

puska

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *