Ransomware kuca na vrata BiH?

Rasomware ponovo napada. Napadnut je španski telekom Telefónica, nedugo zatim mreža britanskih državnih bolnica. Stiže nam upozorenje iz odjeljenja za informacionu bezbjednost RS…

Ransomware (ucjenjivački softver) je vrsta štetnog softvera koja korisniku uskraćuje pristup resursima računara i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok druge jednostavno zaključavaju operativni sistem, te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine. Kriptirane, odnosno zaključane podatke sigurno nećete uspjeti otključati, jer ransomware koristi neke najnaprednije algoritme za enkripciju, pa vam jedino ostaje da platite da bi dobili ključ. Osim, ako niste radili backup, odnosno sačuvali kopije podataka. To je za sada jedini način da sačuvate podatke od ovog zlonamjernika.

Zbog ovakve prirode ovog zlonamjernog programa, ne postoji dovoljno dobra zaštitta. Neki antivirusi su u svojim novim verzijama dodali module koji prepoznaju datoteke u kojima dolazi zlonamjerni kod, koji pokreće preuzimanje, instalaciju, kasnije i pokretanje i enkripciju vaših datoteka i na kraju brisanje tog koda, tako da nikad ne saznate odakle je stigao ransomware. Međutim, kako ekipa koja je stvorila ransomware zarađuje mnogo više novca od ekipe koja pravi antiviruse, tako i taj novac stalno ulažu da naprave novo naprednije rješenje. Pa, reklo bi se da antivirusi gube bitku u ovom ratu, odnosno da negativci pobjeđuju i sve se više šire.

U Hrvatskoj je 2015. godine ransomware napravio ogroman problem, jer se uspio infiltrirati u brojne državne ustanove, privatne firme, pa i na računare običnih korisnika. Informatičarima je poznata tema na web forumu “bug.ba”, pod naslovom “Ranomware napada”, gdje su se konstantno javljali IT stručnjaci iz hrvatskih državnih institucija i privatnih kompanija sa obavještenjima da je ransomware i kod njih zaključao određen broj datoteka te da im traže da uplate određeni iznos, ukoliko žele da im podaci budu otključani. Kasnije je hrvatska IT branša sanirala štetu, uvela neka bolja zaštitna rješenja, uvela politike backupa podataka. Poučena ovim iskustvom IT stručnjaci Bosne i Hercegovine su donekle spremno dočekali ovaj prvi napad, bar velike državne institucije i veće kompanije koje su prepoznale opasnost od ransomwarea i štete koju može nanijeti.

Vjerovatno smo imali i sreću što je ekipa koja je stvorila rasnomware te 2015. godine odabrala Hrvatsku, a ne nas. Vjerovatno nisu izabrali Bosnu i Hercegovinu jer su smatrali da bi kod nas zaradili manje novca. Međutim, opasnosnt uvijek postoji. Neka nova verzija ranomwarea kuca na vrata BiH.

Najnoviji veliki napad ove globalne pošasti zabilježen je u petak 12.05.2016. godine. Prvo je u javnost dospjela informacija kako je napadnut španski telekom Telefónica, da bi nedugo zatim isti napad bio primijećen i u mreži britanskih državnih bolnica. Prema izvještajima, istovremeno je napadnut veći broj bolnica u Engleskoj, i ubrzo je postalo jasno da je riječ o ransomwareu. Više na BUG.HR.

Koliko je ozbiljna situacija i kod nas, govori i činjenica da se javnosti Republike Srpske povodom ovoga obratilo odjeljenje za informacionu bezbjednost – CERT Republike Srpske. U obavještenju su upozorene sve javne ustanove, organi uprave, fizička i pravna lica u Republici Srpskoj, da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje ransomvera pod nazivom „WannaCry“ i njegove varijante „WannaCrypt0r“. Više na LINKU.

Na kraju, možemo zaključiti da se rat protiv ransomwarea nastavlja. Ransomware kuca na vrata BiH? Da li ćemo se uspjeti zaštiti ostaje da saznamo.

WMD Tehnologije

WebMarketing-Design.rs.ba

Pišemo o informacionim tehnologijama iz našeg ugla. Više o nama pročitajte na www.webmarketing-design.rs.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *