Projekat njemačkog arhitekte Ole Scheerena “Nebeski vrt”

“Nebeski vrt” u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu novi je projekat njemačkog arhitekte Ole Scheerena.

“Najviša od tri zgrade koje planira sagraditi u osiromašenom kvartu imena District 2. imaće 333 metra, a kompleks će uključivati i urbane vrtove i prave šume stotine metara iznad zemlje. Ideja je bila da zemlja dodiruje nebo, i obrnuto. Želimo da ‘otvorimo ‘ prostor građanima, ali i prirodi, zelenilu, vazduhu. Nije mi bilo bitno koliko su zgrade visoke niti kako će to promijeniti vizuru i obrise grada, bitna mi je poruka iza projekta te da ljudi tamo mogu otići i pronaći mir”, kaže arhitekta o kompleksu ‘Empire City’ koji bi trebao da nikne na poluostrvu rijeke Saigon.

Osim stanova, komercijalnih prostora, ureda, vrtova te mjesta za druženje i okupljanje u kompleksu će biti i hotel. ‘Empire City’ će biti izrazito zelen. Njegovo dno i prvi spratovi inspirisani su tropskim šumama Vijetnama, a kaskadna gradnja njihovom ruralnom topografijom polja riže. Zelene šume i vrtovi biće i na višim spratovima objekta, kao što je to kod poznatih zgrada ‘Bosco Verticale’ u Milanu.

Njih je osmislio italijanski arhitekt Stefano Boeri koji pak na jugu Kine planira napraviti prvi ‘grad-šumu’ koja će doslovno gutati zagađenje iz zraka.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *