Prijevoz budućnosti: Vozilima će upravljati računari?

Ako budemo imali automobile koji se ne mogu međusobno sudariti, nema racionalnog razloga da takvi ne voze brzinama od 220 ili 250 km/h, smatra analitičar John Murphy.

S obzirom na potpuno drugačije uslove koji će tada vladati na cestama, država i regulatorna tijela mijenjat će zakone o saobraćaju kako bi ih prilagodili novoj situaciji. Analitičar John Murphy, koji godinama prati stanje u ovoj industriji, vjeruje kako bi se jedna od tih promjena mogla odnositi i na ograničenje brzine. Ako se s vremenom autonomni automobili, odnosno računari koji njima upravljaju zaista pokažu sigurnima i pouzdanima, takvim vozilima ne bi trebalo ograničavati brzinu, piše “Faktor“.

– Ako u budućnosti budemo imali automobile koji se ne mogu međusobno sudariti i ne mogu udariti u druge objekte, nema racionalnog razloga da takvi ne voze brzinama od 220 ili 250 km/h – smatra Murphy.

Zahvaljujući odličnom hardveru i softveru, koji će ova vozila imati, te brojnim senzorima i kamerama, odnosno informacijama o stanju na saobraćajnicama u stvarnom vremenu, ovi će automobili moći sami prilagoditi brzinu vožnje. Ako je autocesta prazna i uvjeti odgovarajući, računar bi mogao „stisnuti“ virtuelnu papučicu gasa i bez problema ubrzati do 250 ili više km/h.

– Glavna funkcija automobila jest odvesti ljude s tačke A do tačke B. Ako me dvostruko većom brzinom može odvesti do željene destinacije, spreman sam za to platiti veliki novac – rekao je Murphy.

Vožnja bez ograničenja brzine u potpunosti bi mogla promijeniti cijelu industriju, ali proći će još puno vremena dok tako nešto bude moguće.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *