Pratite udare groma uživo na live mapi

S obzirom na to da su meteorolozi najavili da nam predstoji olujno i da nas očekuje razdoblje s učestalijim udarima groma, meteorolozi upozoravaju i da treba voditi računa gdje se nalazimo kada krene grmljavina.

I zato, ako se 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbjegavati kontakt s metalnim objektima i mlazovima vode iz slavine, a svi električni uređaji moraju biti isključeni.

Onima koje nevrijeme snađe na otvorenom prostoru, automobili i stabla drveća mogu biti dobra zaštita, ali samo ako nisu usamljeni i na čistini. Ako do nesretnog slučaja ipak dođe, treba znati da žrtva udara groma ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. Nikako ne treba stajati ispod usamljenog drveta, na otvorenom prostoru, ravnici, jer postoji velika mogućnost da tu udari grom. Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo. Dodajmo i kako nije tačno da kišobran s metalnim dijelovima i mobilni telefon privlače udar groma

A pogledajte uživo kakvo je trenutno stanje sa udarima gorma u Bosni i Hercegovini OVDJE.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

One thought on “Pratite udare groma uživo na live mapi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *