Ponižavanje srpskog naroda pred takozvanim ambasadama takozvane Republike Kosovo

Aleksandra Č. je planirala da obiđe srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Dan prije putovanja saznala je da u južnu srpsku pokrajinu ne može.

– Rođena sam u Mostaru, a već davdeset pet godina živim u Crnoj Gori. Nisam državljanin te zemlje iako je moja djedovina baš na onim teriotijama gdje je nicala državnost Crne Gore, nego to je druga priča. Već sam sa prijeteljem dogovorila maršrutu, razgovarala o manastirima i destinacijama koje ću posjetiti u Metohiji i stinicama koje su mi potrebne za putovanje. U jednom momentu on je konstatovao da ja nemam crnogorska, već bosanskohercegovačka dokumenta i da na Kosovo i Metohiju ne mogu ići – priča Aleksandra za Magazin Vrijeme.

Aleksandra je prijatelju na to odgovorila da ona ima pasoš s kojim je putovala po čitavoj Evropi i da prijatelj prestane sa iznošenjem besmislica. Ipak, nešto ju je kopkalo, pa je nekoliko sati kasnije pozvala sjedište takozvane ambasade takozvanog Kosova u Podgorici.

– Teret poniženja koji sam osjetila prinuđena da kontaktiram osoblje takozvane ambasade takozvanog Kosova, teško mogu opisati. Ali kada mi je rečeno da u Metohiju ne mogu, malo je reći da sam osjetila samo poniženje – dodaje Aleksandra.


Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine i pored Rusije jedina je zemlja čiji stanovnici ne mogu ići na jug Srbije.

– Apelujem ovom prilikom na vlasti Republike Srpske, ne da popuste pod pritiscima, već da pronađu najprivatljivije rješenje, kako bi se građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da nesmetano putuju na vijekovno srpsko tle i da nam se omogući da posjećujemo svoj narod i svoje manastire u Metohiji i na Kosovu – kaže Aleksandra.

Podsjećamo, da bi ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine građanin takozvanog Kosova mora da prođe proceduru, čiji ishod na papiru potpisom mora da odobri lično ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine. Zbog nepopuštanja vlasti Republike Srpske, slične mjere je uvela i takozvana Republika Kosovo.

Da bi posjetio Kosovo i Metohiju državljanin Bosne i Hercegovine mora podnijeti zahtjev za izdavanje vize u jednoj od takozvanih ambasada takozvane Republike Kosovo u Zagrebu ili u Tirani. Pored čekanja i troškova koji podrazumijevaju i lični odlazak do Zagreba ili Tirane, građanin Bosne i Hercegovine mora da dostavi i pozivnicu i putnu ispravu onoga koji ga poziva da dođe na jug Srbije. Takođe, mora dostaviti hotelsku rezervaciju ili dokaz o ugovorenom smještaju, bankovni izvještaj o stanju njegovog računa u posljednja tri mjeseca, kao i dokaz o nekažnjavanju.


– Dok sam se spremala za putovanje, razmišljala sam o tome kako ću da čekam na nekakvoj granici i o tome koliko je srpski narod nemoću Srbije da se odbrani ponižen. Poniženje da kontaktiram takozvane ambasade sebi sam možda i mogla dozvoliti, ali odlazak po vizu u Zagreb ili Tiranu, bio bi kap u prepunoj čaši. Po cijenu toga da za života nikad ne posjetim srpske svetinje i naša kulturno-istorijska blaga na jugu Srbije, to neću uraditi. Apelujem na vlasti Republike Srpske da se prestane sa ponižavanjem srpskog naroda i da se pronađe neko rješenje koje neće ugroziti srpske nacionalne interese, a koje će omogućiti bar slobodan protok ljudi i roba u oba pravca – kaže na kraju razgovora Aleksandra.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *