Od danas građani Kosova bez viza u EU

Evropska komisija predložila je danas Savjetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri mjeseca u šengenskoj zoni EU.

kosovo fajl

Kako je saopštila Evropska komisija u Briselu, ovaj prijedlog je upućen zajedno sa povoljnom ocjenom Komisije da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve predviđene “putnom mapom” za režim vizne liberalizacije.

Evropski komesar za unutašnje poslove i imigraciju Dimitris Avramopuls rekao je da Komisija “ispunjava obećenje” da će predložiti liberalizaciju viznog režima za stanovnike Kosova koji budu imali biometrijski pasoš i dodao da će taj korak “olakšati kontakte među ljudima i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze EU i Kosova”.

– To je ishod napornog rada i uspješnih napora kosovskih vlasti u ostvarivanju dalekosežnih i zahtjevnih reformi na poljima pravosuđa i unutrašnjih poslova kao i za to vezanim sektorima vladavine prava i reforme pravosuđa – rekao je Avraopulos.

U izvještaju o napretku kosovskih vlasti u ispunjavanju uslova za odobravanje bezviznog boravka građana Kosova do tri mjeseca u šengenskoj zoni, Evropska komisija podvači da do časa kad Evropski parlament i Savjet ministara EU treba to i da potvrde, Priština mora ratifikovatii sporazum s Crnom Gorom o utvrđivanju granične linije i ostvariti bitne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Prema prijedlogu Evropske komisije, pod uslovom da to usvoje i Savjet ministara EU i Evropski parlament, građani Kosova s biometrijskim pasošima mogli bi bez viza da putuju u šengensku zonu EU i da tamo ostaju najviše tri mjeseca, ali se ova mjera ne odnosi na Irsku, Veliku Britaiju kao i na šengenskom prostoru prisajedinjene Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Slavi se i na društvenim mrežama

Vijest da je Brisel Kosovu odobrio bezvizni režim, izazvala je oduševljenje na društvenim mrežama korisnika sa Kosova koji pod haštegom #VisaLiberalisationKosovo pišu da je ovo “veliki korak koji je posljedica velikog truda” i da je ova odluka kraj izolacije Kosova.

(magazin-vrijeme.com)

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *