Naučite brzo kucanje na tastaturi

Uz par savjeta i ovaj program veoma brzo možete savladati tehniku brzog slijepog kucanja na tastaturi.

Pored vremena koje je potrebno provesti u vježbanju, neophodno je i naučiti kako treba pravilno da rasporedite prste na tastaturi. Veoma je bitno da svaki prst i na jednoj i na drugoj ruci bude podjednako aktivan, tako da svaki prst treba da kuca samo određena slova. Primjetili ste svi da na tasterima F i J stoje mali „zarezi“, koje možemo da osjetimo na dodir. Potrebno je da svoje kažiprste postavimo na njih, tj. da lijevi kažiprst ide na slovo F, a desni na slovo J. Ostale prste (osim palčeva) poredajte pored, po redu, tako da nam prsti daju sljedeći niz: A-S-D-F J-K-L-Č. Svaki prst treba da bude zadužen samo za najbliže tastere, dok su palčevi zaduženi za „space“.

Sigurno ste se X puta pitali do sada zašto postoje po dva CTRL, ALT i SHIFT?

I oni su namjerno postavljeni radi pravilnog kucanja. Naime, ako želite da otkucate veliko slovo D, onda koristite desni Shift u kombinaciji sa pomenutim slovom. A ako želite da otkucate neko veliko slovo, koje se nalazi u desnom dijelu tastature, onda koristite lijevi Shift.

To je osnovno što bi trebali znati, a ostalo se sve svodi na vježbanje, vježbanje i vježbanje…

A vježbati možete u programu koji se zove SLOVO. Program je na našem jeziku, veoma jednostavan i inovativan. Program nije potrebno prethodno instalirati, već se pokreće jednostavnim startovanjem fajla „Slovo [SR].exe“. Možete vježbati na oba pisma – ćirilica ili latinica.

Program direktno možete preuzeti OVDJE (4.3 MB). Više o programu pogledajte OVDJE.

Ukoliko ipak više volite da koristite online verzije, pokušajte vježbati na ovoj web lokaciji.

Ukoliko smo Vam pomogli, ukucajte jedan brzi komentar, da provjerimo vaše stečeno znanje u brzom kucanju na tastaturi. 🙂

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *