Najtužnija pjesma Jugoslavije koju je Tito zabranio (VIDEO)

Dragiša Nedović , čovjek koji je napisao “U lijepom starom gradu Višegradu”, “Harmoniko moja”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Stani, stani Ibar vodo”, “Obraše se vinogradi”, “Lijepe li su nano Gružanke djevojke” i još 800 pjesama, napisao je i najtužniju pjesmu koja se zove “Pluća su mi bolna”. Ubrzo je ova numera bila zabranjena za emitovanje, i to je potrajalo narednih desetak godina…

Neverovatna priča prati numeru “Pluća su mi bolna” koju je 1950. napisao Dragiša Nedović iz Kragujevca kada je saznao da boluje od tuberkoloze. Mnogi smatraju da je ovo najtužnija pesma ikada snimljena kod nas, a svojevremeno ju je lično Josip Broz Tito zabranio, jer su mnogi ljudi oboljeli od tuberkoloze, izvršili samoubistvo nakon što su je čuli.

Životna priča Dragiše Nedovića je zaista nevjerovatna. Rođen je 1916. a već sa 20 godina je napisao legendarnu pesmu “U lijepom starom gradu Višegradu”. Godine 1941. je sa ostalim Kragujevčanima izveden na streljanje, ali su ga u poslednjem trenutku, kao već poznatog tekstopisca, odvojili na stranu, i deportovali u Njemačku gdje je proveo četiri godine u radnom logoru u Dormagenu.

Nakon završetka Drugog svetskog rata vraća se u Kragujevac, a početkom 1950. saznaje da ima tuberkolozu. Tada piše numeru “Pluća su mi bolna”, a svaka riječ ove pesme pogađa direktno u srce.

Pjesmu je prvi snimio Zaim Imamović, a priča se da je toliko sugestivno djelovala na ljude, naročito one oboljele od tuberkoloze, da su mnogi pod njenim uticajem dizali ruku na sebe. Zato je Centralni komitet po instrukciji Tita odlučio da se ova numera zabrani. I tako je i bilo sve dok je desetak godina kasnije na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz i tada ju je za Titovu suprugu otpjevala legendarna Nada Mamula.

Iako se izliječio od tuberkoloze, Nedovića je 1959. zadesila nova bolest sa srcem. Preminuo je od infarkta 1966, a rijetko ko ga se sjeća danas, mada je iza sebe je ostavio ogromno blago od preko 800 pjesama.

Pa poslušajte najtužniju pjesmu:

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *