Na 98% računara zaraženih WannaCry virusom instaliran Windows 7

Kompanija Kaspersky Lab objavila je podatak kako je na čak 98 posto računara zaraženim WannaCry ransomware virusom bio instaliran operativni sistem Windows 7.

Nakon opšte pometnje zbog globalne infekcije ransomwareom WannaCry virusom, polako se stišavaju tenzije i stižu i prvi podaci i statističke analize. U svojoj analizi Kaspersky Lab iznosi podatak da je operativni sistem Windows, operativni sistem koji je najviše bio pogođen WannaCry-em. Analize kažu da je čak 98% računara koja su pogođena ovim ransomwareom bio microsoft-ov operativni sistem Windows 7, a analize su obuhvatile sve operativne sisteme. Oko 1% svih infekcija ransomwareom otpada na Windows Server 2008 R2, a 0,03% infekcija odnosi se na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 10.

Broj infekcija na računalima koja još pokreću Windows XP (za koji je Microsoft ukinuo službenu podršku još u aprilu 2014. godine, a ovih dana izdao i vanrednu zakrpu, upravo za rješavanje problema WannaCry ransomwarea) bio je zanemarivo mali.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *