Legenda o ženskom papi

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem vijeku, postojala je priča o papi koji je, zapravo, bio prerušena žena. Legenda o takovanoj “Papisi Ivani” živi i danas, prenosi B92.

Najraniji pisani izvor o Papesi Jovani predstavlja dokument “Chronica universalis Mettensis”, koji je u 13. vijeku napisao Ian de Majli. Prema podacima koje iznosi autor, u istoriji katoličke crkve postojao je papa koji nije upisan na listi njenih poglavara jer je bio žena. Reč je o Papi Jovanu VIII.

Iako de Mali piše da su ovoj ženi izuzetna pamet i brojni talenti omogućili da sjedne na Svetu stolicu, usput je dodao i kletvu: “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: “O Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape”.

Priču o Papesi Jovani sljedeći navodi dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon, koji u svojem rukopisu “Chronica minor” prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon je napisao verziju događaja prema kojem se Papesa Jovana javno porodila nasred ulice, čime je otkriven njen pravi odnosno pol.

Za kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je pobjesnela masa kamenovala.

Najpoznatija verzija priče, međutim, dolazi iz dela “Chronicon pontificum et imperatorum (Hronika papa i careva)”, koje je napisaao sveštenik dominikanskog reda Martinus Polonus.

Kako je imao veliki ugled i kredibilitet u Vatikanu, Martinusovo djelo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svjedočanstava o Papesi Jovani, Martinus je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji spominje ime Papa Jovana.

Osim što ju je imenovao, Martinus navodi i druge do tada nepoznate detalje. Prema priči, Papesa Jovana je bila engleske nacionalnosti. Rođena je u Majncu, a vladala je dve godine, sedam mjeseci i četiri dana.

Nakon Martinusa, verzije priče o Papesi Jovani postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se još uzme u obzir činjenica da ni autori o Papesi Jovani prije njega nisu bili baš najsigurniji, Papesa Jovana je vrlo vjerovatno rimska urbana legenda. Isto tako, istorijska nauka je njeno postojanje odbacila i takođe proglasila legendom, iako se priča o njoj s vremena na vrijeme iznova pojavljuje.

Ipak, tragovi njenog postojanja su brojni u umjetnosti i arhitekturi. Mnogi smatraju da je među Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u bazilici Svetog Petra u Rimu, jedna upravo posvećena Papesi Jovani.

U svakom slučaju, ova priča održala se vijekovima kroz književnost, slikarstvo i, u novije doba, film.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *