Islamska zajednica : Jevreji i hrišćani vam ne mogu biti prijatelji, ne puštajte ih u svoje kuće i u svoja srca

Na zvaničnom sajtu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, u rubrici ‚‚Obrazovanje”, u nastavcima koje potpisuje sveštenik Bilal Hodžić, južnoslovenskim muslimanima se ukazuje na običaje koje su usvojili od susjednih hrišćana, a koji nisu u skladu sa islamskim učenjem.

Hodžić napominje da su se kod naših muslimana izgubili lijepi običaji izgovaranja molitve na desno uho djeteta pri njegovom rođenju, kao i žrtvovanje , odnosno klanje životnje na sedmi dan djetetovog života. Zanimljivo je da se tom prilikom, u ime zahvalnosti, za dječaka prilažu dvije, a za djevojčicu jedna žrtva. Tom prilikom se djetetu nadijeva lijepo, kako kaže Hodžić, islamsko ime.

Hodžić svojim čitaocima nije objasnio šta su to islamska imena, zašto slovenska imena ne bi mogla biti i islamska, te zbog čega su turska i persijska imena u prednosti po tom pitanju. Južnoslovenskim muslimanima predlaže niz turskih, arapskih i persijskih imena, ali slovenska, imena iz njihovog maternjeg jezika – nikako.

Nadalje, Hodžić objašnjava da je brak jedan od stubova islama, a da djeca koja su rođena van te zajednice nisu ništa drugo nego kopilad.

Pored gledanja u kafeni talog, vjerovanja u horoskop, gatanja u svim oblicima, polaganja cvijeća i vijenaca na spomenike, paljenje svijeća za dušu pokojnika, sveštenik kao grijeh navodi imitaciju bosanskih hrišćana i pagana, šta god ta imitacija podrazumjevala.

Hodžić kaže da je muslimanima Bog zabranio da vole hrišćane i Jevreje, te da se sa njima ne treba zbližavati i puštati ih u kuću.

– Mnogi nisu ni svjesni opasnosti ovakvih, rekli bi, malih i beznačajnih običaja, međutim sve to postepeno vodi ka odvajanju od svog identiteta te zbližavanju i uzimanju za prisne prijatelje onih koji to ne mogu biti. Druženje i zbližavanje s nemuslimanima se pokazalo krajnje negativno na neuke bosanske muslimane, koji su svojim urođenim merhametom svakog vuka kao jagnje gladili (podsjetimo se na Srebrenicu i slična stradanja). Allah dželle šanuhu nam nije zabranio da im pomognemo ako su muhtač našoj pomoći, ali nam je zabranio da ih volimo i u svoje srce i kuće upustimo. Koliko je samo muslimanki za nemuslimane otišlo radi našeg ‚‚brastva i jedinstva”? Koliko je brakova rastureno i siročadi ocviljeno, da bi se šejtanska ideologija marksizma i demokratizma sprovela? Eh, babo ili nano, šta ćete Allahu reći kad vas bude upitao što ste kćer za nemuslimana udali? Kako ćeš objasniti da ti se sin nakon studija nemuslimankom oženio pa prihvatio njene običaje, kulturu, pa čak i vjeru? Biće mnogo pitanja, a tako malo zadovoljavajućih odgovora.Teško se nama koliko smo nemarni prema onome što svaki dan iščekujemo – kaže Bilal Hodžić.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, koje ne priznaju institucije Republike Srpske, gotovo sto procenata onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci, istovremeno su i muslimani.

Ne treba biti licemjeran pa reći da svi bosanskohercegovački muslimani žive po uputstvima Islamske zajednice i njenih prvaka, ali se ne može zaobići činjenica da je Islamska zajednica među muslimanima, baš kao što je i Srpska pravoslavna crkva u tri susjedne države, institucija kojoj se najviše vjeruje.

Ne može se zaobići ni veza između vladajućih muslimanskih struktura i Islamske zajednice, te se postavlja pitanje da li ‚‚mulitietničko Sarajevo” i ‚‚vijekovni suživot” (opisan u mnogim Andrićevim djelima) podrazumjevaju i ‚‚Božju zabranu puštanja Jevreja i hrišćana u muslimanska srca i kuće”?!

Možda bi za promjenu, umjesto bajke o vijekovnom suživotu, sarajevski turistički vodiči, sve brojnijim inostranim turistima, mogli da prepričaju ovu ‚‚hutbu” objavljenu na sajtu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Magazin Vrijeme

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *