EU od Google-a traži 9 milijardi dolara odštete?

Evropska Unija je u više navrata pokazala kako stoji iza svojih građana štiteči njihova prava po pitanju nezakonitog ponašanja velikih tehnoloških kompanija. Najnovija vijest je da bi Google zbog svog ‘propusta’ mogao biti kažnjen sa 9 milijardi američkih dolara.

EU smatra kako Google ne postupa pravedno kada se radi o prikazivanju rezultata u pretragama. Prema njihovom mišljenju Google na bolje pozicije gura svoje usluge, stavljajući time svoju konkurenciju u nepravedan položaj. Nezvanično, zbog takvog ponašanja Google može biti kažnjen sa do 9 milijardi dolara, što je ukupno 10 posto prihoda koje ostvaruje Google. Duga nezvanična, ali svakako realnija informacija je kako bi kazna trebala biti znatno manja, odnosno trebala bi iznositi samo milijardu dolara.

Google se od ove cijele priče brani na način da opravdava svoje algoritme koji najbolje rezultate guraju na vrh pretrage. Prema njima, u ovoj cijeloj priči nema ništa sporno i jasno je kako će se na sudu žestoko boriti da ne izgube milijarde dolara.

Ako EU ipak uspije dobiti spor protiv Google-a, to bi moglo značiti neke velike promjene na tražilici. Naime, moglo bi se dogoditi da mnoge Google-ove usluge više ne budu na vrhu tražilice, pa korisnici možda počnu koristiti neke manje afirmisane i do sada nepoznate aplikacije.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *