Dušan Šehovac : Presuda Mladiću je oslobodila Republiku Srbiju od optužbi za agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Međunarodni i domaći sudovi su dvedesetak godina sudili i presudili Srbima za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, i pritom napravili zbirku dokumenata koja može poslužiti za pisanje Istorije srpskih zločina u Bosni i Hercegovini.

I to je dobro, to je veliki doprinos za pravdu, mir i pomirenje . Podržavam to što se sudilo i što će se suditi svim neljudima iz reda srpskog naroda, koji su optuženi i kojima je suđeno, ili kojima će biti suđeno. Priznajem postojanje svih tih zločina i osuđujem sve zločince iz reda mog naroda koji su počinili te zločine.

Ali nije pošteno od pristrasnih i jednostranih međunarodnih i domaćih sudova, koji nisu isto tako temeljito i sveobuhvatno optužli i neljude iz reda drugih naroda koji su isto tako pripremili i učestvovali u ratnim zločinama tokom tragičnog sukoba u regionu.

Vrijeme je da počnu stvarno, a ne ko fol, suditi i presuditi Bošnjacima i Hrvatima za zločine u Bosni i Hercegovini , po istom aršinu kao i Srbima, i da sakupe zbirku dokumenata koji će poslužiti za pisanje istorije bošnjačkih i hrvatskih zločina u Bosni i Hercegovini u toku građanskog rata 1992-1995 godine.

Do sada su i bošnjački i srpski i hrvatski istoričari pisali tekstove o ratnom sukobu u Bosni i Hercegovini , koristeći „svoje“ izvore bez selekcije i međunarodnih izvora, selektivo, koristeći one koji im odgovaraju da prikažu svoju stranu istorije, događaje i procese, uzroke i posljedice.

Monofunkcionalni istoričari , samozvani politički analitičari i samoproglašeni politički analitičari godinama govore i pišu o agresiji Republike Hrvatske i Republike Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, tumačeći pravno-političke pojmove iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, međunarodnih i domaćih sudova ( u ovoj analizi ne koristim niti razmatram rezolucije i slične dokumente UN i EU, ili nekih drugih institucija i organizacija – međunarodni sukob, tragični sukob u regionu , udruženi zločinački poduhvat, kako im odgovara). U stvari sve ove sintagme, u Sarajevu se prevode kao agresija.

Dijelovi presude generalu Ratku Mladiću dali su građu, snijeg, da se pokažu sve istorijske zvjerke i da ostave trag.

U haškoj presudi generalu Ratku Mladiću, na strani 2.090, u fusnoti 15357 piše: ‚‚Dokazi koje je primilo sudsko vijeće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja” (izvor Informer – rs).

Ovaj stav iz presude potvrđuje stav da Republika Srbija, Slobodan Milošević ili neko od njegovih beogradskih kolega nisi bili saučesnici udruženog zločinačkog poduhvata, u kom su bili Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić (paragraf 4238 presude), od 1991. do kraja 1995. godine, koji je formiran s ciljem protjerivanja Hrvata i Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, s velikih dijelova BiH.

Objektivni i pošteni istoričari , koristeći multifunkionalni pogled na istorijske događaje, na osnovu ove presude i drugih izvora će zaključiti da se u Bosni i Hercegovini desio tragični sukob koji se može opisati i kao građanski rat. Ovaj tragični sukob ne može se imenovati, jer nema dovoljno dokaza, kao međudržavni, međunarodni sukob ili agresija kako to imenuje istorijska elita, akademici kod Bošnjaka. Nešto ih ne čujem i ne čitam ovih dana! Zašto li?

Dok oni šute, oglasili su se bošnjački samozvani i samoproglašeni stručnjaci za ratno i humanitarno pravo koji naravno ove dijelove presude koji Republiku Srbiju oslobađaju od bilo kakve odgovornosti za građanski rat u Bosni i Hercegovini ne komentarišu već i dalje recituju pjesme o agresiji Republike Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Ali zato svom narodu serviraju neke dijelove iz haške presude Mladiću, na primjer pojam ‚‚genocidna namjera” koju je Dženana Karup Druško prepoznala kao bitan dio presude za Bošnjake. I naravno, ovih dana o pojmu ‚‚genocidna namjera”, kao novom ‚‚argumentu” za demonizaciju Republike Srbije, uče na minder-sijelima čelnici bošnjačkoih nevladinih organizacija (Munira, Bakira, Murat, Nihad).

Usraće se ovi đaci, koji nisu makli dalje od početka, od napora da nauče i smisle nove parole kojima će ocrniti Srbiju, srpski narod i njihove vođe i institucije. Nadam se da imaju još zaliha pelena, da ih ja njima ne moram slati. Nisu jos shvatili da njihove optužbe završavaju na smetljištu istorije, i da se baš ovih dana na smetljište istorije odlažu njihove ‚‚tvrdnje i dokazi” da je Republika Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Pitam se! Pitam se! Hoće li poslije ove presude stvarni i lažni istoričari izbaciti iz svojih knjiga neistinitu istorijsku činjenicu, stav da je Republika Srbija izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu!

Žao mi ih je , uzalud vam trud đaci (imate loše profesore), jer ne znate da se Srbija ocrniti ne može!

Dušan Šehovac

Magazin Vrijeme se ograđuje od tekstova koji se objavljuju u rubrici ‚‚Kolumne”, jer oni ne moraju nužno da odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *