Dijamant od 476 karata – “Sierra Leone”

Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska iznimno velikog dijamanta na istoku zemlje, saopštile su u subotu vlasti.

Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je kompanija za istraživanje ruda Meya, registrirana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.

Kompanija je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.

Trustco u priopćenju tvrdi da je “po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant”, ali o njegovoj vrijednosti može se “samo nagađati” prije nego ga ispitaju stručnjaci.

“Vlada je tvrtki odobrila izvoz dijamanta, po zakonu o pravu istraživačkih tvrtka”, rekao je, dodajući da će se prodati na međunarodnoj dražbi uz minimalnu cijenu kako bi Sijera Leone imao najveću korist od prodaje.

Vlada Sijera Leonea saopštila je u listopadu da će se 709-karatni dijamant pronađen u ožujku prodati 4. decembra na licitaciji u New Yorku.

Zadnjih godina dijamanti su od simbola ljepote, bogatstva i moći postali simbol razaranja, rata i kriminala.

Uz dijamante se obično vežu građanski ratovi u Angoli, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongu. Takvi dijamanti koje na međunarodnom tržištu ilegalno prodaju pripadnici pobunjeničkih skupina koje se u navedenim državama bore protiv službene, međunarodno priznate vlade, zovu se “krvavi dijamanti”.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *