Čekao je da se zemljina kugla smiri, ali nije dočekao…

Danas se navršava 18 godina od smrti glumca Davora Dujmovića, koga pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”.

Ovaj famtastični glumac je sa samo 18 godina bio velika zvijezda. Nažalost, izgubio se u mraku.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da poslije nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao – pričao je Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Poslije filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ’ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Nakon završetka rata Davor je otišao u Banja Luku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banja Luke se preselio u Sloveniju i to kod djevojke s kojom je živio posljednjih mjeseci života. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vješanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Voleo je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

Znao je da kaže: “Čekam da se zemljina kugla smiri”.

Nije to dočekao.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *