Bez Kosova u UN Srbija ne može u EU

“Moraćemo da pričamo sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji jače o tome šta znači normalizacija odnosa s Kosovom”, kaže sagovornik Danasa iz Bundestaga.

Berlin – Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo Evropske unije sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, rečeno je Danasu u nemačkom Bundestagu.


Kako navodi jedan od poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko- demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), “srpskom državnom vrhu je još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u UN biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU”.

Prema rečima našeg sagovornika koji je insistirao na anonimnosti, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovaj stav Nemačke je saopšten srpskoj strani kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

– Tada smo i rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja o ovom pitanju – ističe ovaj poslanik Bundestaga.

On dodaje da je “vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN”, da se “ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev” i da se “pripremi javnost u Srbiji” za tu odluku.

– Moraćemo da pričamo sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji jače o tome šta znači normalizacija odnosa s Kosovom. Kad smo pitali srpske zvaničnike, nisu imali odgovor. Za nas normalizacija odnosa Srbije i Kosova znači da Kosovo bude članica UN – kaže ovaj poslanik.

Prema njegovim rečima, čak je svojevremeno i Vuk Jeremić, tadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kada ga je kancelarka Merkel pitala šta je zajedničko za Kosovo i Srbiju, odgovorio – zajednička evropska budućnost u EU.

Inače, u Bundestagu preovlađuje stav da nemačka spoljna politika mora da uradi više u slučaju Kosova, jer se nadaju napretku u primeni Briselskog sporazuma oko manjina i borbe protiv korupcije, a “ako bude problema oko Specijalnog suda za ratne zločine, EU i Nemačka će pokušati da pomognu”.

(danas.rs)

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *