Bakira i srpska zastava

Izricanje presude generalu Mladiću u Hagu propratio je jedan neuobičajen incident. Zabilježen i televizijskim kamerama, ovjekovječen je prizor otimanja srpske zastave od strane jedne gospođe i mladog čovjeka ispred zgrade u kojoj se nalazi sjedište suda.

Na prvi utisak bi se reklo da je gospođa pokušavala da momku istrgne zastavu iz ruku, ali je glas iz pozadine otkrio o čemu se zaista radilo. Začulo se: „Da li može neko odbraniti ovu ženu?“
Tada je postalo jasno – logično je – srpska zastava je napala gospođu ubacujući joj se u ruke. Mladić je vjerovatno spašavao gospođu od pomahnitale zastave. Ona se nije prepustila strahu već je povikala: „Držite mu ruke“, sigurno hrabro odlučivši da se sama suprotstavi tom čudovištu.

Da je primjer takve hrabrosti koju je ispoljila ova žena usamljen, smatrao bi se neuobičajenim za ljude sa prostora bivše Jugoslavije, ali nije. Hrabrost se ispoljila i organizovanjem referenduma o otcjepljenju od bivše države, jer narodi nisu mogli više zajedno da žive u njoj. Ne mogu zajedno i logično je da dobiju pravo sa samoopredjeljenje, i sada žive u još manjoj državi, opet zajedno, ali sada nemaju pravo na to isto samoopredjeljenje. Logično je.

Do otcjepljenja nije ni došlo mirnim putem. Čak su kolone JNA, koje su napadale iz zasjede, pokušavale da zaustave takav proces dezintegracije sopstvene države. To je prvi u istoriji zabilježen slučaj samoubistva napadom iz zasjede. Logično je.

U borbi protiv te podmukle taktike, vojske koja je na tim prostorima bila skoro 50 godina, kao i protiv svake „druge vojske“, svi se držali običaja i pravila ratovanja. Ono jeste da je general Dudaković u lice kamere naredio da se zarobljenici „strijeljaju na licu mjesta“ što nas logički navodi na zaključak da on nikad nije prekršio te običaje i ta pravila. Logično je.

Mislite da je bilo lako braniti se iz demilitarizovane zona koja je bila, logično kao takva, militarizovana? Da nije Orić baš tada morao tetki da odnese lijek ona ne bi pala. Logično je.

Ne mogu se baš ni tadašnji mediji pohvaliti nekakvom objektivnošću i nepristrasnošću, jer je još onomad kamerama zabilježen slučaj kada se u Cirihu porađala žrtva koju je silovao „srpski vojnik“ pa rodila crnče. Zašto je zataškan, ne zna se ali su jasne primjese rasne diskriminacije žrtava u njemu. Logično je.

To što danas u FBiH nema doviljno srpskih delegata u parlamentu, posledica je njihovog preseljenja sa prostora FBiH tokom ratnih i poratnih dešavanja. Jeste da je Izetbegović prijetio javno na radiju krivičnim progonom svim pripadnicima VRS-a, koji ostanu na prostorima koji su pripali Federaciji, ali to nema veze sa njihovim odlaskom. Logično je.

To što se Hrvatima njihovom slobodnom voljom glasovima Bošnjaka bira predstavnik u Predsjedništvu BiH, slobodna je volja hrvatskog naroda i nema veze sa preglasavanjem od strane drugog naroda. Logično je.

Ova zemlja je ispunjena hrabrošću i logikom u toj mjeri da se na svakom koraku može naći sijaset hrabrih žena koje se bore protiv zastava, aždaja, grmljavine i skromnih primanja.

Sve je možda i počelo napadom slične zastave na mirnog i ničim nedoličnog građanina Pribojčanina Ramiza Delalića, koji se samo sticajem okolnosti odbranio vatrenim oružjem od mrskog i lepršavog napadača tako što je ubio čovjeka koji je nosio. Tada je imao ko da odbrani tog jadnog i primjerenog građanina pridošlog u Sarajevo, a gospođa u Hagu goloruka. A mogla je ubiti zastava, ako ništa bar u jarkim bojama.

Jer priznaćete… logično je.

D.D.

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *