Amir Reko Makedonac – čovjek koji je spasio 44 srpska civila

Amir Reko, zvani Makedonac, bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), kasnije i komandant 43. Drinske brigade Armije BiH u Goraždu, 1992. godine spasio je 44 srpska civila. Odbivši da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, pozvao je mještane da se predaju i garantovao im sigurnost. Njegov je čin tim veći jer je tri dana prije tog događaja, Reko saznao da su u selu Gudelj srpske snage ubile njegovu majku, djeda i još sedam članova porodice. Reko, goraždanski heroj ljudskosti danas ima samo jedan cilj, da njegov čin bude spomenik njegovoj majci i putokaz generacijama da zlo nikada nije pravi put.

Odluku da dezertira iz JNA, u kojoj je služio kao oficir u Bitoli, Amir Reko zvani Makedonac donio je kada je shvatio da se SFRJ raspada. Obratio se svom prijatelju, također oficiru Draganu Simiću koji ga je nakon višednevnog putovanja doveo do linije razdvajanja u Goraždu. Dragan Simić mu je pomogao da pređe na teritoriju koju su kontrolisale snage Armije BiH, iako je znao da je školovani oficir koji će se sigurno priključiti snagama koje su branile Goražde.

Prijatelji su vjerovali da se na mostu zauvijek rastaju, a skoro i da je bilo tako, posvjedočio je Dragan Simić u dokumentarnom filmu „Makedonac“.

Čim je prešao, Amir Reko se pridružuje snagama tada Teritorijalne odbrane. Jedan od ključnih položaja bilo je selo Bučje, koje je naseljeno Srbima, ali i dobro utvrđeno. Ljudi su bili naoružani i ukoliko bi se desilo da se spoje sa srpskim snagama koje su napredovale, ozbiljna opasnost je prijetila gradu. Na sastanku je donesena odluka da se selo „očisti“, kaže Reko. Upravo na tom sastanku saznao je i nešto što će mu život učiniti mnogo težim. Kurir je došao da izvjesti o napredovanju srpskih snaga i rekao da su u podrumu kuće u selu Gudelj utjerani, da je pucano u njih i zatim je kuća zapaljena te je naveo imena Rekine majke, djeda, te sedam članova njegove porodice.

Tri dana kasnije Reko odlazi u Bučje. Razgovara s ljudima iz sela i ubjeđuje ih da se predaju zajedno s naoružanjem.

„Uspio sam autoritetom da te ljude stavim u stranu i rekao sam Srbima da su moju majku prije tri dana ubili Srbi, i moju familiju pobili i zapalili ih žive, i da se ja mogu svetiti, ali da to ne želim jer oni nisu ništa krivi. I da ja njima želim pomoći, što sam i uradio.“, govori Amir Reko u dokumentarnom filmu “Makedonac”.

Svi su preživjeli, a Amir je ovim činom vratio dug prijatelju. Namjera mu je, kaže, da ova priča ostane spomenik njegovoj majci, ali i poruka da se mora izaći iz začaranog kruga. U pripremi je i igrano-dokumentarni film o ovom događaju, a postoji i inicijativa da Reko bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Video:

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme

Magazin Vrijeme - magazin novog vremena, vremena koje tek dolazi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *